Sedan 2005 har 250 miljarder tvättats genom falska brevlådeföretag som har haft sina konton hos SEB i Estland. Foto: Vytautas Kielaitis/Shutterstock.com
Nu har även SEB dragits in i det som har kommit att kallas världens största penningtvättshärva. SEB erkänner att det sedan 2005 har passerat 250 miljarder kronor under bankens radar, skriver SvD Näringsliv.
Världens största penningtvättshärva inleddes med att Sergei Magnitskij, en rysk skattejurist, hittades död 2009 i ett ryskt fängelse. SEB erkänner att 250 miljarder kronor har slussats genom olika konton som banken inte kollat.
Utredningen blev skattejuristens död
Sergei Magnitskij utredde Bill Browders, en brittisk-amerikansk finansman, vars bolag i Moskva hade rensats på 230 miljoner dollar när han helt plötsligt greps, fängslades och därefter avled i sin cell under mystiska förhållanden.
Det finns misstankar om att de pengar som flyttats ut ur Ryssland flyttades genom konton på både Swedbank och Danske Bank. Bill Browder sa till SvD i våras att Sergeij Magnitskij mördades för att han arbetade för honom.
Enligt TT och SVT:s Uppdrag granskning kan man nu koppla SEB till pengarna från Magnitskij-fallet.
250 miljarder har tvättas genom konton hos SEB
Enligt Uppdrag granskning handlar det om minst 350 miljoner kronor som har slussats genom olika konton hos SEB från 2008. I ett pressmeddelande bemötte SEB uppgifterna innan sändning och uppgav att det passerat över 800 miljarder kronor från flera olika utlandskunder genom bankens estniska verksamhet mellan åren 2005 och 2018.
250 miljarder tros komma från kunder som ”inte uppfyller dagens krav på transparens och/eller har koppling till verklig affärsverksamhet” skriver SEB. Dessa pengar kommer troligtvis från möjliga högriskkunder eller så kallade ”lågtransparenskunder” som banken kallar dem och som banken inte har haft koll på.
Banken borde ha agerat snabbare
194 högriskkunder har identifierats av Uppdrag granskning. Merparten av dessa kunder är falska brevlådeföretag som har skapats bara för att kunna flytta svarta pengar. Av dem kan 90 kopplas till andra kända penningtvättshärvor. Enligt programmet fanns den kontoinnehavaren som tros ha skött pengaöverföringarna från Magnitskij-affären kvar som kund hos SEB fram till och med 2015.
Gent Jansson, SEB:s chef för regelefterlevnad, erkände i tv-programmet att det har förts diskussioner internt i banken om kopplingen till Magnitskij-fallet. Uppgifterna har dock inte kommunicerats utåt tidigare. Enligt Gent Jansson hade banken kunnat agera mycket snabbare i vissa enskilda fall.